Reglement Steunfonds Toonkunst Nederland, geldig met ingang van 1 augustus 2024

Doelstelling van het Steunfonds van Toonkunst Nederland (TkNl)

  1. Toonkunst Nederland heeft een Steunfonds waarop leden van TkNl een beroep kunnen doen om aan een concert of uitvoering extra glans of elan te geven. Dat betekent dat het concert ook mogelijk is zonder deze extra voorziening.

Voorwaarden

  1. Alleen koren die tenminste 24 maanden lid zijn van TkNl kunnen een aanvraag doen voor steun uit het fonds.
  2. De aanvraag moet passen in de doelstelling van het Steunfonds. Zie artikel 1 en de toelichting.
  3. Concerten kunnen ook uitvoeringen zijn met een kleinere opzet dan een avondvullend programma. Projecten of programma’s die uit meerdere delen bestaan, waaraan ook andere gezelschappen bijdragen, kunnen eveneens voor steun in aanmerking komen. De steunbijdrage is echter alleen bestemd voor het aanvragende koor.

Omvang Steunfonds

  1. TkNl heeft met ingang van 2025 in beginsel € 5.000 per jaar voor steunverzoeken beschikbaar. Het bestuur van TkNl kan beslissen hiervan af te wijken.

Maximale steunaanvraag

  1. Vanaf 1 augustus 2024 kan een TkNl-lid maximaal € 500 steun per concert aanvragen. Het aangevraagde bedrag kan door het VTN-bestuur geheel of gedeeltelijk gehonoreerd worden.

Procedure aanvragen uit Steunfonds

  1. De steunaanvraag vindt plaats door middel van het invullen van een formulier op de website van TkNl en het beschikbaar stellen van de gevraagde bijlagen.
  2. De aanvraag moet een basisbegroting van het concert bevatten, waarin duidelijk is aangegeven voor welke extra, dus mogelijk te vervallen, voorziening de bijdrage wordt gevraagd.
  3. Elke vier maanden vindt een nieuwe aanvraagronde plaats. De jaarlijkse sluitingsdata voor aanvragen zijn 31 januari, 31 mei en 30 september. De eerste uitvoering van het project moet ten minste vier maanden na de betreffende sluitingsdatum plaatsvinden.

Beoordeling en besluitvorming

  1. Het bestuur van TkNl toetst eerst of een steunaanvraag voldoet aan de procedurele criteria van het Steunfonds. Als dat niet zo is, informeert het bestuur de aanvrager daarover.
  2. Een geldige steunaanvraag legt het bestuur voor aan de onafhankelijke adviescommissie.
  3. Het bestuur kan, al dan niet in overleg met de adviescommissie, de aanvrager om een (nadere) toelichting op de aanvraag verzoeken.
  4. De aanvrager kan de aanvraag desgewenst aanpassen om aan de criteria voor toekenning van de steunbijdrage te voldoen.
  5. Alle correspondentie tussen de adviescommissie en het bestuur wordt digitaal gearchiveerd.
  6. De adviescommissie geeft binnen een maand na de sluitingsdatum van de aanvraagronde haar advies aan het TkNl-bestuur.
  7. Het bestuur beschouwt het voorstel van de commissie als een zwaarwegend advies.
  8. Het bestuur neemt binnen twee maanden na de sluitingsdatum van de aanvraagronde een besluit over het advies van de commissie.
  9. Indien het bestuur afwijkt van het advies van de adviescommissie geeft het bestuur daarop een toelichting aan de aanvrager en aan de adviescommissie.
  10. Het bestuur beslist bij meerderheid van stemmen.
  11. Indien een TkNl-bestuurslid lid is van het koor dat de steunaanvraag doet, neemt dit bestuurslid geen deel aan de beraadslaging en de besluitvorming over die steunaanvraag.
  12. Er is geen bezwarenprocedure over een eventuele (gedeeltelijke) afwijzing van een steunaanvraag door het bestuur.
  13. Het bestuur legt over zijn besluitvorming verantwoording af aan de Algemene Ledenvergadering

Verantwoording en betaling

  1. Nadat het project heeft plaatsgevonden dient de aanvrager een verantwoording van de besteding van de bijdrage uit het steunfonds in, voorzien van een factuur waaraan de bijdrage is besteed.
  2. Zo snel mogelijk na ontvangst van deze verantwoording zal TkNl het toegezegde bedrag uitkeren.